TAGLIATELLE met SPINAZIE en ZALM

hoofdgerecht voor 4 personen

 

- 4-6 eetl. olijfolie of zonnebloemolie om in te bakken

- 300 gr. verse spinazie, gewassen

- 1 rode paprika, in dunne reepjes

- 1 grote (zoete) ui, gesnipperd

- 1/2 citroen

- 250 gr. tagliatelle (met eieren bereid)

- 200 gr.roomkaas of mascarpone

- 200 gr. gerookte zalm (plakken) kleingesneden of zalmsnippers

- 1 ons kleine garnalen (afspoelen en droogdeppen)

- stukje oude kaas

 

BEREIDING:

 

Breng ca. 1,5 liter water aan de kook.

 

Schenk 2-3 eetlepels olie in een wok en roerbak de spinazie tot deze slinkt.

Schep de spinazie op een snijplank(uitgelekt) en hak hem fijn.

Maak de wok schoon, schenk er opnieuw 2-3 eetl. olie in en roerbak de paprika en ui tot de ui goudbruin kleurt.

Rasp boven de wok de schil van de schoongeboende citroen dun af.

Zet de tagliatelle op met het kokende water, roer om en kook de pasta beetgaar.

Schep de spinazie, roomkaas, kleingesneden gerookte zalm en garnalen in de wok, voeg

circa 50 ml pastakookwater toe en verwarm het geheel al roerend, zodat de roomkaas smelt en aan de kook komt. Giet de tagliatelle af. Verdeel de tagliatelle over 4 diepe borden, verdeel de spinaziesaus erover en strooi er wat versgeraspte oude kaas over. Snijd het stukje citroen in vier puntjes en leg op elk bord een puntje citroen.

Tip: door de gerookte zalm is het gerecht zout genoeg, voeg dit dus niet extra toe. 

       

Bereidingstijd: 15 minuten.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

VARKENSHAASJE gevuld met ABRIKOZEN en PISTACHENOTEN

(hoofdgerecht voor 4 personen)

 

- 2 varkenshaasjes (insmeren met zout en versgemalen peper)

- 2 eetl. olijfolie

- 2 sjalotjes, gesnipperd

- 1 teentje knoflook

- mespuntje korianderpoeder

- mespuntje kaneelpoeder

- mespunt gemberpoeder

- 50 gr. gepelde pistachenoten, fijngehakt

- 3 eetl. bladpeterselie, fijngehakt

- 100 gram gedroogde abrikozen, geweld in warm water of 100 gr ontpitte dadels

- 1 eetl. boter

rolladetouw

 

BEREIDING:

 

Snijd de varkenshaasjes in de lengte open tot ze zijn uit te klappen tot een lap. Bestrooi het vlees van binnen en en buiten met zout en peper en laat staan tot later gebruik. Verwarm de helft van de olie en fruit de sjalotjes in ca. 5 min. zacht en lichtbruin. Voeg de knoflook, specerijen en pistachenoten toe en bak op lage stand nog enkele minuten. Schep als laatste de peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper.

 

Verdeel dit mengsel over de binnenkant van de varkenshazen en leg hier de abrikozen (of dadels) bovenop. Vouw het vlees weer dicht en bind als een rollade stevig vast met een paar stukjes rolladetouw zodat de vulling niet kan ontsnappen.

Verwarm de rest van de olie met de boter en braad de varkenshazen rondom aan tot ze mooi bruin zijn. Voeg een paar eetlepels water toe en laat het vlees in ca. 10 minuten met het deksel half op de pan gaar stoven.

Laat het vlees even rusten en snijd het dan in dikke plakken.

Lekker met aardappelen (krieltjes) en sperziebonen/peultjes of doperwtjes.

 

Bereidingstijd: ca. 20 minuten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

  

 

HOLLANDS bijgerecht GEROERBAKTE KOOLRABI (met rode peper en sesamolie)

 

4 personen - wokgerecht

 

- 500 gram koolrabi

- 1 teentje knoflook

- 1 rode peper

- 1,5 cm verse gemberwortel

- 2 bosuitjes (lente-uitjes)

- 2 el olie

- 1 el Japanse sojasaus (Teriyaki)

- 1 el sesamolie

- zout en versgemalen peper

 

BEREIDING:

 

Snijd een stukje van de onderzijde van de koolrabi, schil hem en snijd hem in 1/2 cm dikke plakken.

Leg de plakken op elkaar en snijd er frietjes van.

Schil de gemberwortel en snijd het stukje in plakjes. Pel de knoflook en hak deze samen met de gemberplakjes fijn.

Halveer het pepertje in de lengte, verwijder de zaadlijsten en hak hem fijn.

Halveer de bosuitjes in de lengte en snijd ze met het groene deel in stukjes van 8 cm.

Verhit de olie in de wok en fruit hierin de rode peper, gember en knoflook in enkele seconden. Voeg de koolrabi toe en roerbak deze ca. 5 min. op middelhoog vuur tot hij bijna gaar is.

Roerbak de bosui ca. 1 minuut met de koolrabi mee.

Voeg tot slot de sojasaus en sesamolie toe en breng het gerecht op smaak met zout en peper.

 

Lekker met gebakken zalmfilet en notenrijst.

 

Bereidingtijd: ca. 15 min.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

WALDORFSALADE van Jamie Oliver

4 personen

 

kan hoofdgerecht zijn met soepje vooraf en ciabatta erbij.

 

- ca. 300 gram gemengde sla (rucola, ijsbergsla, frisée, waterkers, krulsla)

- pitloze groene of rode druiven (ca. 25 stuks) doormidden gesneden of nog kleiner

- 3 middelgrote stengels bleekselderij (of 4 st. bospeen)

- 100 gr. walnoten in grove stukjes

- klein bosje verse bladpeterselie

- 1 rode appel (met schil, even afwassen)

- 150 gr. blauwe kaas, zoals dolcelatte of soort naar keuze

 

Dressing: 1 volle theelepel Doesburgse mosterd

               2 el witte- of rode wijnazijn

               beetje extra vierge olijfolie

               1 volle eetlepel yoghurt

               beetje zeezout, zwarte peper

 

BEREIDING:

 

Hussel de slablaadjes en druivenstukjes in een grote kom door elkaar.

Schil met de dunschiller heel voorzichtig het buitenste, vezelige laagje van de bleekselderij.

Snijd de stengels schuin in plakjes en doe ze in een grote kom bij de sla en druiven.

Zet een droog koekepannetje op een matig vuur en rooster de stukjes walnoot. Schud ze elke 25 seconden even door elkaar.

Gooi de stugste stukjes van de peterselie weg en hak de rest van de steeltjes fijn. Hak de blaadjes fijn en doe ze bij de slablaadjes in de kom.

Doe de gehakte peterseliesteeltjes met de mosterd en de azijn in een schoon schaaltje en giet er 2 eetlepels extra vierge olijfolie bij. De dressing moet fris en romig zijn, dus giet er de yoghurt bij en ook een flinke snuf zout en peper. Roer alles flink door elkaar.

Sprenkel niet meer dressing over de salade dan nodig is om de blaadjes licht aan te maken.

Snijd de appel in lucifergrote reepjes en strooi die over de salade.

Strooi ook de geroosterde stukjes walnoot erover en hussel alles door elkaar.

Zorg dat een aantal druiven een walnoten bovenop komen te liggen.

Snijd de blauwe kaas in kleine brokjes en strooi die over de salade.

Tot slot wat vers gesneden bieslook of gevriesdroogde (Aldi-pot)

 

Tip: evtl. handjevol ongezwafelde Sultana rozijnen (gewassen, uitgelekt)

 

CIABATTA in schuine stukjes snijden en serveren met evtl. soep.

 

Bereidingstijd: ca. 25 minuten

---------------------------------------------------------------------------------------