Oosterse en Aziatische gerechten

 

RIJSTGERECHT UIT   C H I N A

 

 gerecht voor 4 personen.

 

Kiangsu Chow Fan  -   wokgerecht

 

- 350 gram langkorrelrijst (b.v. Pandan rijst)

- 200 gram Noorse garnalen

- 200 gram gegrilde achterham, dikke plakken

- 100 gram diepvriesdoperwten (extra fijn) ontdooid op een bord leggen

- 2 teentjes knoflook

- 1 dunne prei of paar bosuitjes

         - 2 eidooiers                        )

         - 1 teentje knoflook geperst   )

         - bloem                               ) papje om de garnalen te marineren.

         - zout, peper uit de molen     )

         - water                                )

- 2 eieren

- zoete Kakitiga ketjap no. 1

- olie

- Smaakmaker van Maggi - kippensoeppoeder

- sambal oelek naar behoefte

 

BEREIDING:

 

De garnalen wassen en schoonmaken, laten uitlekken.

5 eetlepels bloem in een diep bord, 2 eidooiers toevoegen, zout en peper,

teentje knoflook uit de pers, water toevoegen en omscheppen tot een dikke brei. Garnalen toevoegen. Laten staan tot later.

De rijst volgens voorschrift gaar en droogkoken, losmaken en laten afkoelen.

1 eetlepel olie in de wok.

losgeklopte eieren (2) (zout en peper toevoegen) met overgebleven eiwit van het garnalenpapje  tot een omelet bakken (aan beide kanten)

en in de wok in stukjes snijden met houten spatel.

De hamblokjes toevoegen en al omscheppend ca. 3 min. bakken.

Wat zout, peper uit de molen en knoflook uit de pers toevoegen.

Ondertussen: Platte tefalpan opzetten met flink laagje olie, verwarmen, hier tegelijk met het afmaken van het gerecht, de gemarineerde garnalen per ca. 3 stuks aan elkaar geplakt, op heet vuur vlak voor het opdienen, aan beide zijden bruin bakken.

De rijst al omscheppend toevoegen en op hoog vuur snel verwarmen.

De doperwten en 2 á 3 eetlepels zoete ketjap toevoegen en vermengen.

Tot slot de in dunne ringen gesneden dunne prei of bosuitjes (lente-uitjes)

erdoor scheppen en een beetje smaakmaker van Magggi toevoegen. Sambal naar behoefte.

Zorg ervoor, dat nu pas de garnalen tegelijk afgebakken zijn. 

 

Leg de uitgelekte garnalen bovenop het gerecht. 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

RIJSTGERECHT UIT  I N D O N E S I Ë

 

AJAM PANGANG  (oftewel Hete Kip)

 

2 personen

 

- 6 kipdrumsticks (scharreldrumsticks AH)

- snelkookrijst

- 2 uien

- 1 teentje knoflook geperst

- 1 verse citroen

- 3 á 4 eetlepels zoete Kakitiga ketjap no. 1

- 1,5 theelepeltje suiker

- sambal oelek 2 theelepeltjes (evtl.meer, naar behoefte)

- 1 Chinese kool in repen snijden

- vloeibaar Becel (vlees en jus) voor bakken en braden 

- gedroogde selderij

 

 

BEREIDING: 

 

 

Braad de ontvelde drumsticks (insmeren met peper en zout)  flink bruin aan in de Becel boter in een platte Tefal braadpan.

Diverse keren omkeren.

Zet inmiddels het rijstwater op en kook de rijst in ca. 8 min. gaar, afgieten en warm houden.

Voeg geperste knoflook, gesneden uien toe, lichtbruin bakken, smeer op elke drumstick

wat sambal, voeg uitgeknepen citroen toe (beetje), suiker en 3 á 4 eetlepels zoete ketjap over de

drumsticks.

 

Op hoog vuur, warm water erbij, deksel erop - op laag pitje zetten. Zeker 3 kwartier

sudderen, tussentijds omdraaien, kijken of er genoeg vocht over is, anders bijvullen met water.

(Evtl. alles in schaal doen en 5 min. onder de gril laten roosteren, saus erover scheppen)

 

Chinese kool in repen van 1 cm snijden (het harde witte gedeelte)

Als kip bijna gaar is, stukjes gewassen een uitgelekte kool snel bakken in 1 eetl.

zonnebloemolie, samen met klein uitje en maggiblokje. Beetje knapperig serveren met klein beetje gedroogde selderij.

 

Evtl. losgeklopt ei met peper en zout als OMELET erbij bakken.

 

Bereidingstijd:ca. 1 uur

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

GERECHT UIT MALEISÏE 

 

PISANG GORENG (gebakken banaan)

 

bijgerecht

 

- 3 bananen ( evtl. Indonesische bananen indien voorradig bij de Toko)

- 125 gr. zelfrijzend bakmeel

- mespuntje zout

- 1 ei

- 1,5 dl melk

- 1 zakje vanillesuiker

- 2 eetlepels geraspte kokos

- zonnebloemolie

 

BEREIDING:

- een beslag kloppen met de garde van bakmeel, ei, melk, vanillesuiker en kokos.

De bananen pellen, ze halveren en doormidden snijden (2 st. per halve banaan)

Door het beslag halen.

In hete olie in porties goudbruin bakken aan beide zijden.

Voor serveren bestrooien met poedersuiker (indien gewenst)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

GERECHT UIT  T H A I L A N D

met noedels of rijst

 

THAISE KIPCURRY

 

2 personen - wokgerecht

 

- kipfilet in blokjes ca.300 gram

- 3 sjalotten

- 2 el olie

- 1 Shanghai paksoi

- 250 gram gebroken sperziebonen

- stukje rode en/of evtl. gele paprika

- 1-2 el gele currypasta (pot 225 gr.Thai Kitchen)

- 200 ml kokosmelk

- 1-2 el vissaus

- 1/2 theelepeltje suiker

- beetje zoete Kakitiga ketjap no.1

- 2 el pinda's of cashewnoten

- Rijst of noedels naar keuze

 

BEREIDING:

 

Sjalotten pellen en in partjes snijden.

Paksoi en paprika wassen en onderste deel paksoi in repen snijden.

Blad in stukken scheuren.

In WOK olie verhitten en kipblokjes op hoog vuur in 1-2 min. bruinbakken.

Sjalotpartjes en 1 el currypasta 1 min. meebakken.

Sperziebonen, paksoirepen en stukjes paprika erdoor scheppen.

Kokosmelk, vissaus en suiker toevoegen en aan de kook brengen.

Vuur laag draaien en gerecht 10 min. laten stoven; regelmatig omscheppen.

Als sperziebonen en paprika beetgaar zijn, paksoiBLAD toevoegen en nog 2 min. meeverwarmen.

Gerecht op smaak brengen met zout of vissaus en eventueel wat extra currypasta.

Pinda's grof hakken en over kipcurry strooien.

 

Lekker met rijst of noedels.

Garneer de curry met geurige blaadjes koriander en basilicum.

Vervang de kipfilet eventueel door dunne plakjes varkenshaas.

 

 

Bereidingstijd:ca. 25 minuten

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------